Health Benefits of Raw Turmeric
আয়ুৰ্বেদ শাস্ত্ৰত হালধিক ঔষধি গুণৰ ভাণ্ডাৰ আৰু আটাইতকৈ স্বাস্থ্যকৰ মছলা বুলি জনা যায় । আপুনি হয়তো হালধি পাউডাৰ দেখিব পাৰে যি সাধাৰণতে ঘৰত মছলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিন্তু আজি আমি আপোনাক কেঁচা হালধিৰ বিষয়ে ক'ব খুজিছো, হালধি পাউডৰ নহয়। কেঁচা হালধি দেখিবলৈ সাইলাখ আদাৰ দৰে আৰু ইয়াৰ সোৱাদ তিতা। ইয়াত হালধি পাউডাৰতকৈ গাঢ়া ৰং থাকে, যাৰ বাবে ইয়াক ফুড কালাৰ হিচাপেও ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কেঁচা হালধিত কেলচিয়াম, আইৰণ, মেগনেছিয়াম, জিংক আৰু বিভিন্ন ভিটামিন থাকে যি আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি লাভজনক। কেঁচা হালধি খাদ্য হিচাপে নাইবা গাখীৰত মছলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ইয়াক চৰ্দিকাহ আদিৰ দৰে বিভিন্ন ৰোগ আৰোগ্য কৰাৰ পৰা বিভিন্ন গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসা কৰিবলৈও ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ই শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰি বিভিন্ন ধৰণৰ সংক্ৰমণৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। আজিৰ লিখনিত, আমি আপোনাক কেঁচা হালধিৰ কিছুমান আচৰিত গুণৰ বিষয়ে কম -
List of Health Benefits of Raw Turmeric
1. চৰ্দি-জ্বৰত বিশেষ সকাহ (Special relief in cold-fever)
কেঁচা হালধিৰ ব্যৱহাৰ হৈছে চৰ্দি-জ্বৰৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট ঘৰুৱা চিকিৎসা। ইয়াত বেক্টেৰিয়া প্ৰতিৰোধী আৰু প্ৰদাহ-ৰোধী গুণ থাকে যি শৰীৰত বেক্টেৰিয়া বিকশিত হোৱাত বাধা প্ৰদান কৰে কৰে। প্ৰতিদিনে গাখীৰত কেঁচা হালধি যোগ দি, খোৱাই চৰ্দি-কাহত দ্ৰুত সকাহ দিয়ে।
2. গাঠিৰ বিষৰ পৰা আৰাম (Rest from joint pain)-
কেঁচা হালধিত জ্বলা-ফুলা প্ৰতিৰোধী গুণ থাকে যি বাতবিষ আৰু গাঁঠিৰ জোৰাৰ বিষ উপশম কৰে। ইয়াত থকা এণ্টি অক্সিডেণ্টবোৰে শৰীৰৰ প্ৰাকৃতিক কোষবোৰ ধ্বংস কৰা ৰেডিকেলবোৰ শেষ কৰি দিয়ে । কেঁচা হালধি নিয়মীয়াকৈ গ্ৰহণ কৰিলে বাতবিষ, গাঁঠিৰ বিষ আৰু গাঠি ফুলা আদি সমস্যাৰ পৰা যথেষ্ট লাভালাভ হয়।
3. ডায়বেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে (Controls diabetes )-
কেঁচা হালধি হৈছে ডায়বেটিচ থকা ৰোগীৰ বাবে এক অতি লাভজনক ঔষধ । ইয়াত থকা লিপোপলিচেকেৰাইড নামৰ উপাদানটোৱে তেজত গ্লুকোজৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে। কেঁচা হালধি নিয়মীয়াকৈ গ্ৰহণ কৰিলে শৰীৰত ইনচুলিনৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। কেচা হালধীয়ে ডায়বেটিচ ৰোগীক প্ৰদান কৰা ঔষধসমূহৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। অৱশ্যে, ডাইবেটিচৰ হেভি ঔষধ যদি সেৱন কৰি আছে তেন্তে কেঁচা হালধি ব্যৱহাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওঁক।
স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় টিপচ পাবলৈ আামাক Whatsappত জইন কৰক - ইয়াত ক্লিক কৰক
4. পাকস্থলীৰ বিভিন্ন সমস্যাত কাৰ্যকৰী(Effective in various stomach problems)
কেঁচা হালধি পাকস্থলীৰ অৰ্থাৎ পেটৰ বিভিন্ন সমস্যাৰ বাবে এক মহাষৌধি হিচাপে কাম কৰে । ইয়াৰ নিয়মীয়া গ্ৰহণে পাচন প্ৰণালী শক্তিশালী কৰে আৰু গেছ, হজম আৰু পেটফুলা আদি সমস্যাৰ উপশম কৰে।
5. ছালৰ বিভিন্ন সমস্যা দূৰ কৰে(Removes various skin problems)
শালমন সমস্যাৰ কাৰণে কেচাঁ হালধী অত্যন্ত উপকাৰী ৷শালমনৰ সমস্যা থাকিলে নিশা হালধী লগাই পুৱা ছাফা পানীৰে ধুলে উপকৃত হ’ব পাৰি ৷ লগতে ৰ’দে পোৰা ছালত হালধী,গাখীৰ আৰু মৌ লগালে সুফল’ পাব আপোনালোকে ৷ অন্যহাতে কোৱা হয় যে মাগুৰ বৰণীয়া ছালৰ যুৱতীয়ে যদি নিয়মিত ৰূপত হালধী লগালে সুফল পাব পাৰিব ৷ অৰ্থাৎ ছালৰ উজ্বলতা বৃদ্ধি পাব ।
6. হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে(Prevents heart diseases)
কেঁচা হালধি ৰ নিয়মীয়াকৈ গ্ৰহণে শৰীৰত বৃদ্ধি পোৱা কলেষ্টেৰলৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰাত যথেষ্ট লাভান্বিত কৰে। ইয়াত ভিটামিন বি6 যথেষ্ট পৰিমাণে পোৱা যায় যি হৃদযন্ত্ৰটো স্বাস্থ্যকৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰে। কেঁচা হালধিৰ ব্যৱহাৰে ধমনীবোৰত থকা এণ্ডোথেমতকৈ ভালদৰে কাম কৰে, যাৰ ফলত ৰক্তচাপ আৰু তেজ ৰক্ত বন্ধা আদি সকলো হৃদৰোগ নাইকিয়া হোৱাত সহায় হয় । প্ৰতিদিনে দুচামুচকৈ কেচা হালধিৰ ৰস অথবা এচামুচকৈ হালধি গুৰি খালে কলেষ্টৰল বিশেষকৈ ট্ৰাইগ্লিচাৰইড নিয়ন্ত্ৰণ কৰি ৰাখে বাবে হৃদৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা নাথাকে। মৃগীৰোগীয়ে হালধি দুই-তিনিবাৰ খালে এই ৰোগ সম্পূৰ্ণ ভাল হয় ।
কিদৰে খাব হালধি -
কেঁচা হালধি ধুই গাখীৰত সৈতে উতলাই খাওক । গাঁঠিৰ বিষ, দীৰ্ঘম্যাদী আঘাত, টোপনি নহা, চৰ্দিত ই অতি লাভজনক। যদি আপুনি ৰাতি শোৱাৰ আগতে হালধিৰ গাখীৰ পান কৰে, আপুনি কেৱল ভালদৰে শুব নোৱাৰিব কিন্তু আপুনি কেৱল ভালদৰে শুব নোৱাৰিব।চৰ্দিও পলাই যাব। আপুনি এই গাখীৰত গুড় বা চেনী মিহলি কৰি খাব পাৰে। যদি কেঁচা হালধি নহৰু আৰু ঘিউৰে খোৱা হয় তেন্তে পেটৰ বিষ বা বদহজমৰ পৰা যথেষ্ট সকাহ পোৱা যায়।কেঁচা হালধি খোৱাৰ আগতে উতলাই লব নাপাহৰিব। একেদৰে, আপুনি শীতকালত যিমান কেঁচা হালধি খায়, ই যিমান ভাল প্ৰমাণ কৰে। হালধিয়ে এণ্টিচেপ্টিক হিচাপেও কাম কৰে । কেচা হালধি ১০০গ্ৰাম ভালকৈ ধুই খুন্দি তাৰ ৰস উলিয়াই চেনি আৰু অলপ পানী দি দিনে তিনিবাৰ খালে এচিডিটিৰ পৰা ৰক্ষা পাব পাৰে ।
বি.দ্ৰ- এই বিধি সমূহ আপোনালোকে লোৱাৰ সময়ত এবাৰ ব্যক্তিগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লৈ ল’ব ৷এই বিধি সমূহ আপোনালোকে লোৱাৰ সময়ত আপোনাৰ ব্যক্তিগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লৈ ল’ব ৷
No comments:
Post a Comment